Componist

Jan Marten de Vries studeerde van 1979 tot 1984 compositie aan het Rotterdams Conservatorium bij Klaas de Vries. Masterclasses volgde hij bij onder andere Louis Andriessen en Györgi Ligeti.
Van 2014 tot 2017 studeerde hij aan het Utrechts Conservatorium, waarbij hij zich specialiseerde in het arrangeren van jazz en pop bij onder meer Konrad Koselleck en Bert van den Brink.

Hij componeerde en arrangeerde voor radio- en televisie-uitzendingen: VPRO, IKON, NCRV, KRO en ook voor een uitzending van de Duitse ZDF.
Van de vele spirituele liederen die hij schreef, zijn er ruim honderd gepubliceerd, waaronder in de series Zingend GelovenGoed voor een Jaar en de bundels Liedboek – zingen en bidden in huis en kerkVoor een zoeker als de mens en Zangen van zoeken en zien.
Voor de landelijke ‘Liedboekdagen’ schreef hij de kindermuziekspelen Isidoor, wat draag je? en Het was een mooie dag.
Een twintigtal motetten werd uitgegeven bij de Kon. Chr. Zangersbond en Musica pro Deo.
Het motet Wie trouw is in het kleinste kreeg de publieksprijs van de compositiewedstrijd ‘Het jaar van de Bijbel 1999’ van de Kon. Chr. Zangersbond.
Zijn lied ‘Zijn we jou niet bijna kwijt’ was het landelijk Vredeslied 2009 en het lied ‘Zing voor God in zijn heilige tempel’ (Psalm 150, tekst: Nieuwe Bijbelvertaling) werd geschreven in opdracht van het Nederlands Bijbelgenootschap voor Bijbelzondag 2012.
Voor de Samenleesbijbel (2014) schreef hij de muziek van alle veertig liederen.

In 2012 nam hij Zie ik jou je bent er niet op, een cd met eigen liedjes, begeleid door pianiste Elena Manevska.
In 2015 schreef hij Into Silence  – 12  preludes, waarmee hij zelf aan de piano een cd opnam.

Voor veel jonge muzikanten heeft hij de laatste jaren gecomponeerd: Jelena Popovic (piano), Kirsti Apajalahti (Finland, viool), Idil isik Turgut (Turkije, hobo), Mailin Gruber (Duitsland, saxofoon) en Katharina Sames (Duitsland, fluit en piccolo).
In 2018 schreef hij het zestiendelige werk Kreuzweg, muziek bij de veertien kruiswegstaties. In de versie voor viool en piano verschijnt het stuk in februari 2019 op cd. Met Kirsti Apajalahti, viool en Jan Marten de Vries, piano.

Vanaf februari 2019 gaat Kreuzweg  het land door.