Kreuzweg project

Kreuzweg is een nieuw stuk (2018) van Jan Marten de Vries, een passieproject.
Net zoals Franz Liszt anderhalve eeuw geleden zijn Via Crucis schreef, is Kreuzweg muziek bij de veertien kruiswegstaties. Met het begin- en het slotkoraal samen maakt dat zestien delen. Evenals Liszt schrijft Jan Marten de Vries deze muziek voor verschillende bezettingen. Alleen voor andere combinaties: er is een pianosolo-versie, een voor piano-viool en een voor piano-cello. Het stuk moet ‘maximaal uitvoerbaar’ zijn.

Maar niet alleen de muziek is nieuw. Er is opdracht gegeven aan twee beeldend kunstenaars, Auke de Vries en Ruth Taylor, om alle veertien kruiswegstaties te verbeelden. Auke maakt schetsen die vervolgens in samenwerking met Ruth op een expressieve manier op doek terecht komen, waarbij gebruik gemaakt wordt van diverse technieken. Acryl, krantenpapier, digitale en alledaagse materialen komen op een intuïtieve manier bij elkaar in deze serie schilderijen om de kruiswegstaties actueel te maken.
De realisatie van de kunstwerken is mogelijk gemaakt door een gift van het Fonds van wijlen Dr Jacobus van Zanten te Haarlem, middels het Van Vrede Fonds.

Kreuzweg is geen concert. Kreuzweg is een beleving. Maximaal honderd deelnemers lopen in stilte in een grote ruimte (kerk, loods, fabriekshal) van statie naar statie. Elke statie staat op een ezel. Bij elke statie klinkt muziek.

Jezus valt voor de tweede keer. Eerste laag, proef. Auke de Vries.

Dit project wordt tussen 6 maart en 20 april 2019 in Nederland en België gespeeld door
Jan Marten de Vries, piano
Kirsti Apajalahti, viool*
Elianne Ardts, cello *

Zie de speellijst.

Voorbeeld 1, Kreuzweg, deel 2: Station I, Verurteilt. Piano: Jan Marten de Vries.

 

Voorbeeld 2, Kreuzweg, deel 7: Station VI, Geholfen. Viool: Kirsti Apajalahti. Piano: Jan Marten de Vries.
Statie geschilderd door Auke de Vries, Ruth Taylor (het maakproces in beeld).

In februari 2019 komt de cd uit met Kreuzweg, gespeeld door Jan Marten en Kirsti.
Ook komt dan de bladmuziek beschikbaar.


* In toerbeurt.